Gentleman Jack

Gentleman Jack
Tommy Willy Jörgen Iversen 1921-1984

Randers, Malmö, artist, P, SMC 1971, MCD.
Växte upp i tivolimiljö. Fick lära sig trolla m.m. i Rubinis varieté. Vid ett framträdande på Liseberg träffade Tommy Mailis och hon blev hans assistent. Nu satsade Tommy mer på trolleri vid sidan av jonglerandet och buktalandet. Majlis och parets agent beslöt att Tommy skulle börja med ficktjuveri. Undan för undan växte denna akt fram. Hittills hade artistnamnet varit Tommy Atkins, nu blev det istället Gentleman Jack och från och med 1950 räknade Tommy sig som ficktjuvsartist. 1979, efter 44 år i showbusiness, varav 36 med Majlis som partner, slutade Gentleman Jack som professionell. Paret hade då uppträtt i 40 länder, i Sydafrika i fem år, i Holland i två år, i Argentina i två år. I Japan var de engagerade vid fem olika tillfällen, de gjorde en "Europa by Night"-turné i Fjärran Östern. De reste med cirkusar, t.ex. Astoria, Ray Miller, Moreno, Sariola, Boswell, van Bever, Chipperfield, John Duffy & Sons. Ofta var de här huvudattraktionen. Vid den sistnämnda cirkusen gjorde Tommy en stor illusionsrevy under namnet Jack Karta. Under turnén med Malmstenstruppen 1952 ficktjuvades det under namnet Jack och May Million. Gentleman Jacks ficktjuvsakt var ett föredöme för alla i denna bransch. Det var en njutning att se honom uppträda. Han behandlade alltid sina publikmedhjälpare (som aldrig var stooges) med ödmjukhet och respekt. Tommy utstrålade värme och vänlighet - och detta även som privatperson. Trolleriintresset släppte aldrig Tommy. Tiden efter 1979 uppfann, tillverkade och sålde han close-up trick, han umgicks ofta med sina kollegor och han trollade flitigt för dem och på trolleriföreningars möten. Han älskade trolleri och livet!

Läs allt om Gentleman Jack från Cirkus i Danmarks hemsida. 

Videon är från Nordiska Mästerskapen i trolleri ordnat av Svensk Magisk Cirkel år 1981. 


Stefan minns.
Jag lärde känna Tommy på en resa vi gjorde till USA och Hawaii 1983. El Duco från Malmö hade ordnat en resa till en IBM kongress på Hawaii. Vi var ett helt gäng svenskar som tyckte att det var en passande utflykt så vi följde med. På vägen till kongressen passade vi också på att besöka Las Vegas,
San Fransisco, Los Angeles, Hollywood och Magic Castel.
Ett av våra stopp på vägen var mellan
San Fransisco och Los Angels, en kort flygning på ca 1 timma.
Då flygningen var en inrikes flygning så var väntan innan bording öppen och tillgänglig för allmänheten, När vi väntar på bording och säkerhetskontroll så kommer Tommy och varnar oss alla i den svenska truppen att det är ficktjuvar bland passagerarna.
Hur kunde han veta det? Dom hade försökt att gå på Tommy "Gentleman Jack"!!!
Vi sa till säkerhetspersonalen men efter som vi var tvungna att gå på våran flight så vet vi inte hur det gick.
Vi hade träffades på Magic Weekend i Lund tidigare, tagit en drink och trollade som vanligt halva nätterna på någons rum. Det var dock på vår resa till USA som jag verkligen fick lära känna Tommy.  

EFTERLYSES Bilder och filmer på Gentleman Jack Kontakta stefan@magiskabroderna.se