Mr Carpelan


Arne Carpelan
1918 - 1994 - 76 år

Stockholm  -  Upplands Väsby

Klubbmästare Magiska Bröderna, 
S, MA, UVMK, ÖMC, TMC inner Circle,
SMC 1953 klubbmästare, förtjänsttecken.

Började småtrolla i tioårsåldern, men det var först när han fått magsår 33 år gammal och läkarna undrade om han inte hade någon hobby att koppla av med som trollandet tog fart. Magsåret försvann, men trollandet blev kvar. Carpelan blev en mycket skicklig trollkarl i smoking och halmhatt. Han behärskade alla former av trolleri men hans favoritgrenar var barntrolleri och lose-up. Carpelan var mycket flitigt anlitad som underhållare, både i Stockholmstrakten och i hela landet. Ofta gick han omkring på stormarknader och trollade. Han tävlade ofta och gärna - både i Sverige och vid utländska kongresser - och tog hem många priser. Han har t.ex. tagit förstapris både i kortmagi, micromagi och presentation. Carpelan har lett många trollerikurser, även på Manillaskolan, som är en skola för döva, varvid han lärde sig teckenspråk för att få bättre kontakt med de icke hörande elever. Carpelan var den drivande kraften under många år i Väsby Magiska Klubb. 1981 var Carpelan med som fältartist i Libanon.
Han medverkade i flera TV-program, bl.a uppmärksammades han mycket i ett program där han visade sin skicklighet i att stapla tärningar. 1971 var Carpelan kongresskommissarie för SMC:s 25-års jubileumskongress som blev en stor succé. 

Text ur boken Sveriges Trollkarlar av Christer Nilsson.

Arne Carpelan close-up TV 1967

Arne Carpelan trollar för Carl-Axel Elfving - 1920-1988 Skådespelare  -  Tid 17:49


Den första bilden visar Carpelan som trollar med en liten tjej från publiken.

Den andra bilden visar när Carpelan delar ut diplom till några elever i hans trolleriskola. Grabben till vänster vet jag inte vem det är. Grabben i mitten är vår son Henrik Wästlund och grabben till höger heter Johan Nylund.

Den tredje bilden visar när Carpelan gratulerar Johan Nylund.

Föreställningen och diplomutdelningen var på Trygg Hansas lokaler på Kungsholmen, Stockholm. 
Text och bild: Mac FreddyStefan HAGLUND med Arne Carpelans hatt.

Vi reste tillsammans på många magikongresser under flera år.
IBM kongressen på Hawaii 1983 och FISM i Madrid 1985 för att nämna några. I Madrid träffade vi  och tog en "selfie" (innan ordet var uppfunnet) med Dai Vernon. Tyvärr finns inte den bilden kvar vilket är synd men många andra minnen har jag kvar.