Ordföranden har ordet

Ordförande Christer "Crillo" Lindgren

Crillo
Crillo


Crillo kommer att skriva om sig själv.

Kontakta Crillo  crillo.cl@gmail.com


Lite historia.

Det här var Crillos scenframträdande på en Close-Up-tävling hos Ron MacMillan i London 30 november 1991

Filmen hittad i mina samlingar i år 2021 - 30 år efter tävlingen.

Magiska Bröderna år 2020

Här en sammanfattning av vad vi i Magiska Bröderna gjorde under året 2020.

Ett vanligt - fysiskt - seminarium

Seminariet "Publik och åskådarmedverkan" höll jag och Rolf Isberg den 19 februari i föreningslokalen vid Medborgarplatsen. Vi berättade hur vi skapat vår vinnarakt "Tre matadorer", som vi vann Stadsmästerskapen i Västerås en vecka innan. Vi framförde också vissa delar av akten.

Sen kom Coronan, vilket medförde att nästa seminarium den 12 mars ställdes in.

Det kom ändå att bli mycket trolleri under året. Lösningen blev digitala möten. Vi i styrelsen arbetade intensivt med att hitta en lämplig kommunikationsplattform. Zoom valdes som digitala plattform efter att vi testat programmet vid våra styresmöten.

Årsmötet den 17 april

Årsmötet, med sedvanliga dokument, hölls med röstning på vår hemsida. 53 personer av föreningens 71 medlemmar deltog.

Fem digitala seminarier

Mr Dannyman höll det första digitala seminariet den 12 maj. Temat var "Bygg egen rekvisita", där Dannyman bland annat redogjorde för konstruktionen av Målarboken i olika varianter. Vi var då i Huddinge.

Bertil Fredström hälsade oss välkomna till Austin i Texas den 9 juni. Vi fick vara med på en rundvandring i Bertils magiska museum. Bertil visade också och gick igenom några trolleritrick bland annat en bra essrutin.

Den 15 september begav vi oss till Alnö i Sundsvall där Love Melander tog emot. Temat var presentation, där historia och trick skulle passa ihop. Äntligen kom jag att få användning av mitt fodral "Försvunna leken - Veck Deck". Vilken historia Love presenterade!

Seth Engström hade i Tyresö den 13 oktober laddat upp med sju olika kortmetoder med tillhörande trick, som han presenterade i stigande svårighetsgrad. Seth började med en enkel essrutin men med stor magisk effekt. Avslutningen var en "Top change", så enkel att förstå men så otroligt svårt att utföra.

Anders Fox bjöd oss till en barmiljö i Köpenhamn den 17 november. Temat var bartrolleri där Anders lärde oss mentala och visuella trick. Anders gav också värdefulla tips om hur han arbetade i en bar- och restaurangmiljö.

Alla fem seminarierna bjöd på drygt en timmes underhållande trolleri. Jag är imponerad och också förvånad över hur strukturerade och pedagogiska seminarierna var. Det är svårt att göra bra digitala framställningar. Det har jag erfarenhet från flera universitet, där det uteslutande har varit fråga om en talare med PowerPoint bilder. I våra seminarier var det tal och trickpresentationer, där rörelsen skulle återges. Imponerande som sagt. Här vill jag också ge Stefan Haglund stort beröm för hans kommunikation och tips till seminariehållarna om ljus, ljud och rörelse vid digitala evenemang.

Seminarierna besöktes av drygt trettio till över fyrtio personer. Alla seminarier finns på Magiska Brödernas Hemliga sidor.

Två entrickstävlingar

Den första entrickstävlingen hölls på vår hemsida den 1 oktober. Fjorton personer deltog. Det var nog världens första digitala entrickstävling, i alla fall Nordens första. Tävlingen vanns av Love Melander, Seth Engström blev tvåa och Anders Moden trea.

I den andra entrickstävlingen den 29 november deltog åtta trollare. Mr Dannyman vann, Love Melander kom två och Seth Engström trea.

Stort tack till tävlingarnas sponsorer Pegani, Livsmedelsteknik AB, Stefan Haglund och Kinesen.

Hemsidan

Hemsidan har fått en professionell form, som Stefan Haglund lagt ner en otrolig tid på. Det märks att Stefan har gått på Konstfack, hur han lärt sig allt om datateknik vet jag inte. Sen har innehållet blivit kanonbra, inte minst genom seminariehållare, tävlande och andra bidragsgivare. Stort tack.

Tumtippen

Det blev fem nummer av Tumtippen. Ett stort jubileumsnummer - nummer 100. Där kan du läsa om det bästa i Tumtipparnas hundra nummer.

Crillo 2020-12-30


Hej alla medlemmar i Magiska Bröderna!

Nu lider sommaren mot sitt slut, hösten är på väg, och vi i styrelsen har tagit ställning och beslutat om höstens program. Även om det för ögonblicket ser bättre ut gällande Coronan, så måste vi nog inse att faran inte är över förrän vi fått ett vaccin.
Många av oss tillhör också riskgrupper och måste vara försiktiga. Styrelsen beslöt därför på ett digitalt möte i Zoom den 18 augusti att alla fysiska aktiviteter tills vidare är inställda under hösten.
Tyvärr innefattar det våra workshops, seminarier och inte minst Johnny Lonn Memorial, som var planerad den 22 november.

Trolla ska vi dock göra, men det blir då digitalt i programmet Zoom och tävlingar på vår -hemsida.

Seminarier
• Tisdagen den 15 september med Love Melander
• Tisdagen den 13 oktober med Seth Engström
• Tisdagen den 17 november.
Seminariehållare ej bestämd. Varje seminarium börjar klockan 19.00 och pågår cirka en timme. Har du synpunkter på vad du vill att Love och Seth tar upp i sina seminarier, så kontaktar du klubbmästaren Dag Lofalk lofalk@mail.com Gör det i god tid så att våra seminarister har möjlighet att förbereda sig.
Tävling Vi kommer att anordna digitala entrickstävlingar - tidslängd cirka 3 minuter. Som tävlande skickar du in en video på ett trick till Stefan.
stefan.haglund@1cru.se
Sen röstar vi om bästa akt. Självklart blir det ett fint pris. Vi har bett Pegani att ta fram det senaste och hetaste trolleritricket på marknaden till vinnaren.
Den första tävlingen blir tisdagen den 29 september klockan 19.00. Stefan ska ha din video senast måndagen den 21 september. Workshops I tisdags den 25 augusti hade vi vår första workshop i Zoom.
Målgruppen var de som gick Dag Lofalks och min trollerikurs "Trolla som proffsen" på Folkuniversitetet i höstas.
Du kan se workshopen på vår hemsida. Tack Stefan för en tålmodig och arbetskrävande insats.
För min del var det mycket intressant och givande, men jag ser att formen workshops bäst passar i fysisk form. Nu hade sammankomsten mer formen av ett seminarium.
Må så bra och ha en fortsatt god sommar.
Hälsningar Crillo

Vart är trolleriet på väg?
Visst trollas det. Flera av våra medlemmar är efterfrågade och trollar på barnföreställningar, födelsekallas och företagsevent. Det är trolleri som upplevs på plats. Vi kan också se trolleri på TV. Men det är ett trolleri som inte recenseras. Varför?
SVT visade Jo Labero Inferno från Las Vegas. Inte en recension har jag hittat om föreställningen. Däremot har grannar kommenterat föreställningen. De menar att det var en katastrof. Han kan ju inte prata. Han är stel som en robot. Labero står på scen och skriker "Las Vegas. God evening. How are you?" Och så tar han fram en ung tjej som säger att hon kommer från Filippinierna.
Och Crillo vet du vad han så säger, "Jo, så befängt. Labero säger att han har ett litet hus där. Mycket enkelt. Det har bara 29 sovrum. Så dåligt. Och tjejen sitter bara och tittar." Frågar sen vad tjejen heter. Och bokstaverar sen namnet - Windi. Pinsamt.
Sen dödsstöten. Windi har ingen sax på sig. Labero konstaterar att detta är normalt, en sax lånas från en i ensemblen. Ett långt rep klipps i bitar. Läggs i Windi hand. Labero uppmanar att Windi ska stänga händerna om repet, och vänder sig i nästa ögonblick mot publiken.
Vet du, Crillo vad Labero säger. Jo han uppmanar en man i publiken att stänga munnen. Och så där fortsätter det."
"Jamen, tricken, frågar jag. Var de inte bra?"
Svaren blev gamla trick, man har sett dom för. Och dom tycktes alla vara av samma typ. Trolla bort en person. Ibland från en rund bur och ibland från en fyrkantig låda.
Det sämsta är kommunikationen, hur kan karln förolämpa publiken som han gör. Hela tiden. Du mannen där, om du har roligt, så berätta det för ditt ansikte. Jag måste se programmet. Javisst mina grannar hade helt rätt. Tråkigt förstås.
Bästa sändningstid. Och inte några recensioner.
Några recensioner har jag heller inte hittat då TV4 kört igång Talang, där två trollkarlar visat upp sig. Johan Nylander trollar den 10 januari.
Han har varit med i tidigare versioner. Under halva tiden visar Nylander kort med kändisnamn. Får frågan av jurymedlemmen Alexander Bard om det är numret som han håller på med? Slutar med att bjässe med muskler dyker upp bakom juryn och slänger upp Bard på ryggen och går iväg. Nylander går vidare i tävlingen. Inte på grund av trolleri. Jag undrar på vad?
Tobias Chili han trollar faktiskt i den 17 januari och går vidare. Gör ett mycket bra trolleri. Lite cirkusstuk Sedelförvandling, bowlingklot ur attachéväska, sönderriven tidning som blir hel igen och sen akrobatik. Han vore intressant att se i JLM 2020.
Mystique med Tom Stone, Martin Hansson, Leif Olberius och John-Henry Larsson gör bra föreställningar en gång i månaden oftast på Teater Tre på Söder. Man har alltid en gästartist. Jag vet inte hur många gånger man kört. Kanske 20. Men Ingen recension.
Bortsett från Ottar Kraemer, som nästan alltid har superpositiva recensioner på magiarkivet.se. För Ottar finns bara det positiva. Genomträngande gummisnoddarna som ses från 20 meters håll ser Ottar som en akt där publiken charmas med trevligt småprat medan det försiggår. Här ställs det stora krav på konstnären, konstaterar Ottar, men med ett välslipat föredrag till rutinerna kan alla följa med utan att någon tappar fokus.
Som sagt än så länge inga recensioner i allmän publik press. Jag har inget svar på varför det inte blir några recensioner.
Är trolleriet ute? Eller är det bara repriser som ges i TV? Repriser som tidigare har recenserats.

Crillo 2020-01-20

Året - 2019 - som gick
En av våra ambitioner i styrelsen var att försöka rekrytera yngre medlemmar. Det lyckades vi med mycket på grund av kursen "Trolla som proffsen" som Dag Lofalk och jag höll. Kursen hölls i slutet av år 2018 i samarbete med Folkuniversitetet i Stockholm.
Vi blev 62 medlemmar, en ökning med 11 medlemmar, där två nya medlemmar var yngre än Seth.
Även i år (2019) höll Dag och jag motsvarande kurs med tio deltagare, men dessa kommer först att räknas som medlemmar 2020.
Vi har haft en stabil och arbetande styrelse som gjort ett fantastiskt jobb. Ordinarie har varit Stefan Haglund, Dag Lofalk, Robert Söderblom, Johanna Adsjö och jag som ordförande. Rolf Isberg och Daniel Risman var nya som suppleanter.
Vi hade fem workshops. Teman var • Tidningsrivning och Science Friction nanospray • Pyroteknik • Tumtippar • Scenframträdande och paddle move • Inför, under och efter en trollerishow Instruktörer var Rolf Isberg vid flera, Daniel Risman vid flera, Dag Lofalk vid flera, Robert Söderblom. Petra Skogsberg (dramapedagog) och Crillo. Vid tre av dessa workshops hade vi entrickstävlingar som vanns av Anders Modén, Rolf Isberg respektive Dag Lofalk.
I Stadsmästerskapen i Västerås den 9 februari kom Sofie Perulf, Roffe Isberg och jag på andra plats med samma poäng som ettan.
På årsmötet den 14 maj var vi drygt 50 personer, som såg Tom Stones seminarium om misdirection, som Tom är en mästare i. Tom hade också en utmärkt scenshow som avslutade kvällen. Dessförinnan hade vi sett systrarna Johanna och Sara Lundmark vinna Guldhatten med ett humoristiskt och tekniskt fulländat trollerinummer.
Johnny Lonn Memorial den 24 november på Norra Brun avslutade trolleriåret. 79 deltagare fick uppleva en minikongress, som i mitt tycke var klart bättre än året in. Och förra årets kongress var vi mycket nöjda med. Nu höll trollerinestor Tim Star ett seminarium om rep, kort shaker, reeler. Så underfundigt. Som dealer var Pegani, som alltid kommer med det senaste och med kvalitetsrekvisita. Dannyman med egna tillverkade kluriga trick. Jimmy Svärdhagen som nästan allt i olika kortlekar. Det var också en dealershow. Det som vi alla väntade på var tävlingen Johnny Lonn Memorial. Seth vann igen, med Tom Stone som tvåa och Love Melander som trea. Övriga tävlande var Caroline Ravn, Dozzie, Johnny McI, Lars-Peter Loeld, Mr Dannyman och Satori.
Det kom åtta Tumtippar under året - lite för många tycker jag - när ambitionen är fyra.
Hemsidan magi1941 tar allt mer form. Här gör Stefan ett fantastiskt jobb med nya infallsvinklar och perfekta uppdateringar. Året 2019 är jag mycket nöjd med. Vi har haft välbesökta workshop med 16 -22 medlemmar varje gång. Bra genomgångar där instruktörerna bjudit på sig själva och delat med sig om sina hemligheter. Johnny Lonn Memorial var dock klon. Som sagt mycket bra kvalité på de tävlande, ett utmärkt seminarierum, toppdealer och så en publik som njöt. Förutsättningar för detta är att logistiken fungerar. Här är personalen på Norra Brunn en av nycklarna. Ingenting är omöjlig. De tycks lösa allt. Jag vill också tacka Stefan Haglund, Dag Lofalk och Robert Söderblom som administrativt fick det att flytta smärtfritt under JLM. Så professionellt utan gnissel och perfekt timing - det fanns inga longörer.
Ett stort tack till våra sponsorer John Lönnqvist och Corian, som möjliggjort Johnny Lonn Memorial.
Crillo 2019-12-30