Spader Kungs läkarspalt

Spader Kungs läkarspalt

Bäste Spader Kung
Jag har kanske gjort ett misstag, och nu är jag i desperat behov av ett råd från dig. Kung
Förra veckan gjorde jag en så kallad Karl-Bertil Jonsson (du vet, Tage Danielsons saga om Karl-Bertil Jonssons julafton). Till skillnad mot julsagan så tog jag själv pengarna. Jag ska kort berätta vad som hände. Under våren har jag inte fått ett enda gig som trollkarl på grund av pandemin. Jag var i princip luspank. Förra veckan bad min svägerska Gunnel, som är gift med min bror Manfred, att jag skulle trolla på deras guldbröllopsfest. Jag åtog mig givetvis uppdraget men jag fick inte något betalt. Min svägerska är stenrik, kraftigt närsynt och bär alltid tjocka glasögon. På väg till festen gick jag förbi en tobaksaffär på Hornsgatan. Till min stora förvåning stod utanför affären en gammal tuggummiautomat som jag inte hade sett på många år. Jag stoppade in några mynt och lyckades att få ut tre tuggummin samt en ring med en liten glaspärla. I slutet av min trollerishow bad jag min svägerska och Manfred komma upp på scenen. Jag gjorde då trolleritricket med den borttrollade ringen. Jag tog av den dyrbara diamantringen från min svägerskas finger och Manfred höll i duken som innehöll en insydd enkel ring. Efter ett tag ryckte jag bort duken, och efter flera rutiner hittades ringen i en liten påse. Publiken jublade men min svägerska tittade förunderligt på ringen, och undrade om det verkligen var hennes ring. Jag sa att självklart var det hennes ring. Men det var det inte, utan jag gav henne ringen från tuggummiapparaten. Hon ropade på Manfred (som hade gett henne ringen för flera år sedan och glömt bort hur ringen ser ut (typiskt karlar!) och frågade honom om det var hennes ring "Du ser väl att det här är ringen du köpte till Gunnel", sa jag till Manfred. "Jo, det är det nog", sa Manfred som inte ville framstå som dum. Min svägerska och Manfred nöjde sig med det svaret. Problemet uppstod när min hustru tittade på ringen. Hon såg direkt att det var en annan ring och hon blev helt vild. Hon skrek och sa att hon kommer att ta ut skilsmässa, om jag inte ger tillbaka den riktiga diamantringen till Gunnel. Min svägerska kommer och besöker oss senare i veckan. Hon vill "för säkerhets skull" kolla att hon har fått rätt ring tillbaka. Nu har jag planerat att åka på en fiskehelg tillsammans med mina kompisar. Jag måste innan köpa några nya fiskedrag och en håv. Bredvid oss ligger en pantbank. Jag hade tänkt att pantsätta ringen, köpa fiskeredskap och sedan sticka iväg med kompisgänget, men nu har jag hamnat i ett svårt läge. Hur ska jag göra?

/Kenta

Bästa Kenta,
Jag förstår att du gjorde en "Karl-Bertil Jonsson". Nöden har ingen lag. Självklart ska du behålla ringen eftersom de var så snåla och inte betalade för trollerishowen. Jag tycker att du gör så här: köp ett fint sandpapper, förslagsvis 00. När din svägerska kommer till er så ber du att få tvätta av hennes glasögon. Passa på att sandpappra försiktigt hennes glasögon. Hon kommer då garanterat inte känna igen sin gamla ring. Precis som du skrev är din fru stora problemet. Jag har funderat mycket på vad som är bästa taktik, men jag har kommit fram till att du ska följa din hustrus uppmaning - skilj er! Jag lovar att du kommer att få en mycket bättre ekonomi. Jag kan tipsa dig om att Berras fiskeredskapsaffär på Hornsgatan har rea. Jag föreslår att du köper några skeddrag samt deras röd-vita wobbler som är bästa draget för gösfiske. Häng nu inte läpp Kenta, utan lyckan vänder kanske redan nästa vecka om du har tur med fisket. PS! Skicka gärna en rad efter helgen och berätta hur det gick med fisket.
/Spader Kung